Thursday, 1 February 2018

" Rendang Daging? "

Assalamualaikum & salam sejahtera untuk semua pembaca blog sis yang sis hormati. Oklah disebabkan penulisan entri pengenalan diri sis agak formal sebab sis guna ayat baku- baku je kan ... so mulai sekarang korang boleh panggil sis , Sis Aina je...  sebab dah melalut banyak sangat kita mulakan penulisan entri kedua kita. 







 

" Rendang Daging ?" kenapa dengan rendang daging eh sis? tak adalah, sis suka tau rendang daging ni.. lagi lagi kalau raya... raya apa- apa jelah raya aidilfitri ke...raya haji ke.. tak raya pon kadang-kadang buat je rendang.. korang semua suka rendang tak? korang suka rendang daging atau rendang ayam ? sis aina lebih suka daging sebab manis daging tu, lagipun kalau rendang ayam kalau kita terlalu lama masak.. ayam tu akan terlampau empuk dan hancur.. tapi kalau daging, MasyaAllah sedap dia tak terkata lagi- lagi kalau pekena dengan nasi impit . Nasi impit ni sama legend la dengan ketupat , cuma ketupat ni tak semua orang rajin anyam... jadi jalan penyelesaian nya beli je nasi impit ... mudah dan cepat. 






Pelengkap untuk rendang dan nasi impit ni kuah kacang lah... apa lagi kan? tapi based on individu tu lah, ada yang suka makan dengan rendang je , ada jugak yang tambah dengan kuah kacang.. macam sis , sis suka tambah kuah kacang .. fuh!! memang jilat jari beb. ( hadui tiba-tiba lapar pulak time khusyuk menaip ni) kawan sebelah pon lapar ni haa sebab dok tengok gambar makanan je dari tadi.. maaf raaa... hahahah! 





tulah, dah duduk jauh ni teringat pulak masa raya dulu... hehehe (nampak tak sis homesick sebenarnya) ... ada jugak sesetengah orang suka makan dengan kuah lodeh. nyum nyum! betul lapar ni..hehe .. 



  
(lodeh hai mak lodeh , lodeh anak mat salleh)

hentam jela nak.. ok .. balik kepada niat asal kita rendang daging. Rendang daging ni semua lapisan umur suka (jangan la pulak baby tu bagi makan.. tercekik la dia -_-) , adik..makcik , pakcik, atok, nenek, emak, ayah, kakak dan lain-lain memang akan suka rendang.. Rendang ni jugak banyak jenis tau ade rendang tok , rendang ayam minangkabau dan sebagainya.. ok lah, sampai disini saja bebelan sis pada malam ini. kita jumpa di entri yang lain pada waktu yang..??? tak sama .. sebab mood menaip ni lama nak datang dan menjelma.. sebelum sis mengundur diri , meh sis share sikit resepi rendang daging.. Selamat Mencuba !!! 


Rendang Daging Sedap Giler
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan
1 kg daging 
3 cawan cili kisar - guna 6 sudu besar
1 kg santan pekat
4 sudu makan kerisik - guna 1 1/2 pek
2-4 helai daun kunyit-carik
Garam, asam jawa dan  gula

Bahan A
8 biji bawang merah - tambah 1 biji bawang besar sedang
5 ulas bawang putih
2 inci halia

Bahan B
2 inci lengkuas muda
7 batang serai - hiris
 2 sudu makan ketumbar (rata) - sangai wangi
1 sudu makan jintan manis - sangai
1 sudu makan  jintan putih - sangai

Cara cara:
Kisar bahan A. Tapis dan airnya diguna untuk kisar bahan B. Kalau tak cukup tambah sedikit air. Kisar pula bahan B.

Panaskan minyak tumiskan bahan A hingga ringan. Masukkan cili kisar dan masak sampai pecah minyak. Masukkan bahan B dan kacau hingga wangi. Pastikan minyak mencukupi. Jika kurang bahan bahan tumis tidak cukup masak.

Masukkan daging dan gaul rata hingga bercampur semuanya. Bila daging dah keluar air masukkan santan, daun kunyit dan sedikit garam. Masak hingga daging empuk. Boleh tambah air jika daging masih belum empuk.

Masukkan kerisik, air asam jawa dan gula. Rasa masam manisnya.



***Tips.
1) Pastikan bahan bahan yang ditumis benar benar masak supaya rendang tahan lama.

2) Bila rendang telah agak agak kering kecilkan api dan kacau sekali sekala sehingga terbit minyak.

3) Rendang yang cantik dan tahan lama ialah apabila minyak telah keluar dari rendang itu.

4) Untuk membuang minyak yang berlebihan - kuakkan rendang ke arah ke luar kuali hingga membentuk bulatan dan biarkan minyak yang berlebihan bertakung di tengah tengah kuali. Bila telah sejuk ambil rendang ditepi tepi kuali tanpa mengusik minyak yang bertakung di tengahnya.

5) Jika menggunakan periuk PC set masa 20-30 minit untuk daging batang pinang dan daging biasa selama 30-40 minit. Proses mengering rendang akan menjadikan daging lebih lembut.

6) Jangan tutup rendang yang masih panas dengan dulang atau tutup periuk. Ini menyebabkan rendang cepat basi. Tutup kuali dengan tudung saji yang besar (bulat).

7) Gunakan rempah2 yang masih baru dan disangai hingga wangi. Rempah rempah ini yang membuatkan rendang menjadi lebih sedap. Percayalah...jika rendang anda sedang menggelegak dan bau harumnya mula terhidu dan buatkan anda berasa lapar atau terasa nak makan maknanya rendang itu pasti sedap. Suaikan rasa masam, manis dan masin.




No comments:

Post a Comment

SEMESTER BARU , CABARAN MENTALITI BARU?

Hallo guys! 😁lama menyepi. ok sis dah naik sem baru tau 😇!! now sis dah sem 3. InshaAllah halfway dah! Naik sem baru dengan cabaran s...